Restauratie

Het kan wel!

Ga terug naar het Tweede Archief

x

Om een Photoshop-expert te zijn is prachtig, maar op sommige dagen is het helemaal mooi!

Deze foto uit 1924 kreeg ik binnen als een gescande foto. Het origineel is niet groter dan ongeveer 10 x 8 centimeter. De tijd vreet foto’s op, zoals u kunt zien. Er waren ook een paar ernstige beschadigingen. Het zuur in de vingerafdrukken had de emulsie weg gebeten. De vingerafdruk in de linker bovenhoek is geen probleem, maar er is nog een vingerafdruk. Vermoedelijk ziet u die niet op uw scherm, maar hij zit in het midden van de foto, op het gezicht van de baby. Dat ligt niet aan u, maar aan de compressie van het beeld. Het gezicht van de baby is niet helemaal weg, maar de vingerafdruk vormt een extra probleem. De afdruk is in slechte staat, en bovendien maar klein. De vraag van mijn klant: wilt u proberen de foto iets te verbeteren? Natuurlijk kunnen we dat! Het is niet alleen vakmanschap, maar ook kennis die de doorslag geeft. Het resultaat was overweldigend. Mijn opdrachtgever had nooit gedacht dat zo iets mogelijk was. Van haar reactie kon ik erg genieten, te meer daar zij de dochter is van de baby in het midden! We spreken over het jaar ~2011. Ook hij -toen achter in de tachtig- was erg verrast: hij kon op de foto weer zien hoe het eens was. Ik heb hem een herinnering teruggegeven. Het foto-bestand die ik naar mijn opdrachtgever heb gestuurd is afgedrukt op A-4 formaat. Dat is ongeveer drie keer zo groot als het origineel! Iedereen was enorm blij met de nieuwe print. Wat kan ik meer wensen, dan iemand een herinnering teruggeven?

De baby op de foto was toen bijna één jaar oud. Naast hem zijn twee jaar oudere zus.

Een ander voorbeeld.

Een oude kleurenfoto, die ‘rood ziet van ellende’. Ook heeft de foto nogal wat beschadigingen opgelopen.

 

 

Omdat de kleuren niet meer zichtbaar zijn is het altijd een beetje ook gok hoe de kleuren geweest zouden kunnen zijn. Elk materiaal heeft zijn eigen kleurtoon en dat geldt ook voor elk tijdvak. Na informatie ingewonnen te hebben bij de opdrachtgever en verder onderzoek is er gekozen om de foto als volgt te ‘restaureren’. Verder gaan had gekund, maar dan was de foto ‘te echt’ geworden. Stoppen is ook een kunst.

 

 

Een ander voorbeeld

Een klein ovaal portret uit het begin van de vorige eeuw. Oorspronkelijk zal de foto in een bruin passe-partout gezeten hebben. De opdrachtgever wilde de foto graag een tikje groter laten printen en dan met een bruine ‘originele’ achtergrond.

 

Dit is het resultaat. Iedereen blij!

 

Gaat het altijd goed. Eh, nee dat is ook weer teveel gezegd. Het komt voor dat de foto te veel aangetast is. Wat er niet meer is, kan ook niet meer hersteld worden. Dat is dan jammer. Misschien is de techniek later wel in staat zo’n foto te verbeteren.

Voor dergelijke restauraties geldt: de digitalisering van het beeld is belangrijk. Hoe u dat het beste kunt doen: daar kan ik u tips over geven. Ook is het mogelijk dat ik dat voor u doen. Of dat kan en hoe dan: dat is en blijft maatwerk. Vraag er dus om.

En als het allemaal dan toch niets wordt? Dan is dat heel erg jammer, vervelend voor u en aangezien ik mensen graag help is dat ook vervelend voor mij. Als het niets wordt, dan betaalt u -vanzelfsprekend- niets. Als het wel goed komt met de foto: dan vallen de kosten best mee. Proberen kan dus geen kwaad.

-->