Vakwerk is uiteindelijk voordeliger

Van foto naar drukwerk

In de praktijk van alle dag wordt nog wel eens gezegd dat digitale fotografie ‘niets’ kost. Camera’s kunnen zonder film toe en ontwikkelkosten zijn er niet. Het maken van foto’s lijkt zo gratis. Dat klopt, maar om een foto goed in drukwerk te laten overkomen is heel wat kennis ervaring en een nauwgezette werkwijze nodig. Het kost jaren om deze kennis te verwerven. De fotograaf en beeldbewerker van Pixelpolder is dagelijks bezig met beelden en daarmee  met het opdoen van kennis en ervaring. Samen met een toegewijde professionele werkhouding leidt dat tot betrouwbare resultaten.

In het boek De Genade van de steiger, waarvoor Pixelpolder alle (nieuwe) foto’s leverde is er geen enkele correctie achteraf op de foto’s toegepast door de lithograaf. Dit is het resultaat van vakwerk. Wat is namelijk het geval. Fototoestellen kunnen veel meer kleur vastleggen dan dat er gedrukt kan worden. Het gras op de foto is in druk altijd minder groen dan dat op het computerscherm. Dit komt omdat een drukker werkt in de CMYK-kleurruimte (Cyaan-Magenta-Cyaan-Zwart [Key]), terwijl een professionele camera beelden levert in de RGB-kleurruimte (Rood-Groen-Blauw). Het is zeker niet vanzelfsprekend dat de kleuren die gefotografeerd zijn, gedrukt kunnen worden. Voor een klant die de foto’s voor drukwerk wil gebruiken is het een groot voordeel dat de foto’s zo worden aangeleverd dat de kleuren wél gedrukt kunnen worden. Dat scheelt kosten achteraf. Vakwerk is voordeliger dan het in eerste instantie lijkt.

Een ander punt is het verscherpen van beelden. Alle beelden die uit het fototoestellen komen hebben deskundige en behoedzame verscherping nodig voor zij in drukwerk tot haar recht kunnen komen. Dit is geen ‘druk op de knop’ werk. Het is bij Pixelpolder niet ongebruikelijk dat de verscherping in meerdere (soms vier) handmatige stappen plaatsvindt. Dat levert overtuigende beelden op.

Kwaliteit

Pixelpolder maakt gebruik van High-end camera’s zoals de Nikon D4 en top Nikkor objectieven. Dit zijn camera’s en objectieven die onder alle omstandigheden tot topprestaties in staat zijn. Gekoppeld aan een jarenlange ervaring en deskundigheid levert dat kwaliteit op. Gratis kan dit niet, maar wel tegen een fatsoenlijke prijs. Een fatsoenlijke prijs die vervolgkosten in het proces uitsluit of beheersbaar houdt.

 

2013_Kröller-Muller_20131124_0D4459.NEF_0006