De Nieuwe Bavo, ad orientum, gericht op het Oosten

2015_Nieuwe-Bavo_03082015_0D48465.NEF_0003

Deze foto is ‘s morgens om kwart over zes gemaakt op 3 augustus 2015. Dat was vroeg opstaan (alle apparatuur in de bus laden en door het halve land naar Haarlem rijden)! De Nieuwe Bavo vangt het eerste zonlicht van de dag. U hoeft niet zo heel goed te kijken om te zien dat de zon, de camera en de Nieuwe Bavo in één lijn liggen. Ik heb de foto gemaakt met het zonnetje in de rug (dat geldt bijna als een doodzonde onder fotografen). De kerk baadt naakt in het licht (maar onschuldig?). Het zwerk is violet gekleurd: het belooft een stralend warme dag te worden. Wat wil een mens nog meer in een foto van een kathedraal: naaktheid en belofte?

De vormgeefster heeft een stukje van de foto afgesneden*, zonder het karakter van de foto aan te tasten. De hemel lijkt voorzien van vervaarlijke tanden, een hap van de Nieuwe Bavo te willen nemen. Ik hoor de stenen al kraken onder het geweld. Hoezo onschuld?

* En waarom heeft de fotograaf de foto niet zo gemaakt dat de vormgever er geen stukje af hoefde te knippen? Dat is een goede vraag. Dat stuitte op de praktische uitvoering. Ik zou naar voren hebben kunnen gaan met mijn camera, maar niet al te veel. Ik wilde namelijk niet in de plomp (de Leidse Vaart) belanden. En waarom dan niet ingezoomd? Het antwoord op die vraag is simpel: dat ging niet! Op mijn Nikon D4 was een 85mm lens gemonteerd en dat is een vast brandpunt en omdat ik bezig was om een foto te maken voor de omslag van het boek had ik de camera ingesteld op het 4 x 5 formaat van de sensor. Hierdoor leek het dat de lens 93mm lang was.

Heeft Pixelpolder helemaal geen Zoom-lenzen? Ja: we gebruiken een 14-24 mm zoomlens. De reden is dat deze lens (in het kortste bereik superieure resultaten laat zien ten opzichte van de vaste brandpunten. Voor de rest gebruiken we alleen lenzen met een vast brandpunt om wille van de beeldkwaliteit / lichtsterkte. De lichtsterkste lenzen laten in vergelijking tot de vaste brandpunten twee tot vier keer zo weinig licht door (f 2,8 versus f 1,4 bij een brandpunt van 50mm en 85 mm en f2,8 versus f2,0 bij 200mm). Daarnaast veroorzaken zoomlenzen meer stof op de sensor. Wat gebeurt er als we in- of uitzoomen met het luchtvolume in de lens? Dat wordt kleiner of groter. Als het interne volume kleiner wordt wordt de druk groter, en de lucht zal ontsnappen. In het tegenovergestelde geval -als het volume in de lens groter wordt zal er buitenlucht de lens in gezogen worden. Aangezien deze lucht niet gefilterd wordt zal er ook stof in de lens komen en dit stof zal (voor een deel) op de sensor (die statisch geladen is) terecht komen. . .

Terug naar de vorige pagina «